Yoga

 

Wat is yoga? Yoga is een leuke, ontspannende manier om je lichaam in balans te krijgen. Er wordt gelukkig in deze tijd niet zo heel gek meer tegen yoga aangekeken. In veel sportscholen wordt power yoga gegeven, wat het voor iedereen toegankelijk maakt om het eens uit te proberen, eraan te proeven en er verliefd op te worden. Vroeger had het een stoffig imago waardoor velen er sceptisch tegenover stonden. Dit is jammer want yoga is een heerlijke manier om je lichaam en geest optimaal te verzorgen en te onderhouden, meer energie op te bouwen en vast te houden en te zorgen voor een optimale weerstand.
Yoga is in het oude India begonnen bij de monniken.
De eerste opgeschreven oefeningen wordt toegeschreven aan de oude wijze Patanjali die, ongeveer twee eeuwen voor christus, alles heeft laten vastleggen. Yoga komt uit het Sanskriet en betekent verbinden en verenigen.
Met verenigen bedoelen ze een verbinding maken van ons bewuste met het diepere onbewuste. Het yoga ideaal is een volmaakt evenwicht hierin te hebben.

De yogafilosofie bevat 8 belangrijke kenmerken.
1 )Yama: Onthouding van kwaad
2) Niyama: Inachtneming van de vijf regels
a) Saucha zuiverheid
b)Santosa tevredenheid
c)Tapas soberheid
d) Svadhyaya studie
e) Ishvara pranididhama  verering van god of de universele geest.
3) Asana’s: Houdingen.
Er zijn er heel veel maar Patanjali heeft er 84 uitgekozen die de basis vormen.
4)Pranayama: Adembeheersing
5)Dharana: Concentratie
6)Dhyana:Meditatie
7)Pratyahara: Terugtrekken van de zintuigen
8)Samadhi: Zelfrealisatie

Wanneer je regelmatig yoga oefeningen beoefent, wordt het evenwicht hersteld in je lichaam. Met yoga is het de bedoeling de energiestroom in het lichaam optimaal te laten functioneren. Deze energie wordt in het Chinees: “Chi “ genoemd, in het Japans “Ki” en in het Indiaas “Prana”.
Als je yoga oefeningen uitvoert en daarnaast ook je ademhaling op de juiste manier synchroon laat lopen, heeft het lichaam hier optimaal profijt van.
Yoga bestaat uit rek- en stretchoefeningen, ontspanningsoefeningen en de juiste ademhalingsoefeningen. Door deze combinatie van oefeningen uit te voeren breng je het lichaam in evenwicht. De spieren verstevigen zich, de ruggengraat wordt uitgerekt, in het zenuwstelsel wordt rust gebracht, je organen worden gemasseerd en de bloedcirculatie gestimuleerd. Je ziet, door yoga uit te oefenen geef je jezelf, je lichaam en je geest een cadeautje.