Voeding

 

Voeding is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het zorgt ervoor dat we in leven blijven en dat we kunnen blijven functioneren. Echter de westerse mens is een beetje doorgeslagen in het voeden van zijn/haar lichaam. Wij voeden het niet omdat het brandstof nodig heeft. Wij voeden het omdat wij emotioneel bevredigd willen worden.

Wat wij in ons lichaam stoppen krijgen we ook terug. Wat bedoelen we daarmee? Het lichaam functioneert op de voedingstoffen die wij als mens het toedienen. Nu heeft lekker eten en overdadig snacken niks te maken met het voeden van ons lichaam maar alles met het voeden van onze emotie. Lekker eten daar is niks mis mee maar overdadig veel eten en snacken is ronduit slecht voor ons lichaam of je er nu dik van wordt of niet, het kost ons systeem veel energie om alle afvalstoffen die wij via eten onszelf toedienen weer af te voeren.

Het eten van gezonde voeding (real food) is een gewenning. Wij noemen dit niet een dieet maar een leefwijze. Een dieet is een manier van eten die je als must volgt omdat het of gezond is of om gewicht te verliezen. Een dieet is voor de meeste mensen niet vol te houden en het grootste gedeelte van de mensen vervalt dan ook weer in zijn oude manier van eten. Een leefwijze is wel vol te houden. Schrik niet een gezonde leefwijze wil niet zeggen dat je nooit meer mag snacken, snoepen of alcohol drinken op bijvoorbeeld een feestje. We leven per slot van rekening in een westerse maatschappij. Maar we zoeken wel naar een balans van gezond leven en eten en plezier. Zolang eten niet een emotionele pleister is en je eet voor 80% gezond functioneert het lichaam al zonder veel problemen.

Voeding is noodzakelijk we worden er elke dag mee geconfronteerd. Iedereen moet eten om in leven te blijven maar realiseren we ons dat voeding behalve noodzaak ook vele andere betekenissen heeft. Eten heeft verschillende betekenissen zoals, culturele, sociale, financiële en emotionele betekenissen.

Tegenwoordig hebben één op de vier Nederlanders geen gezond gewicht, d.w.z. dat ze een gewicht hebben dat zwaarder is dan goed voor hun is. Een gewicht dat ervoor zorgt dat je klachten krijgt of ontwikkeld. Een gewicht waarbij je(indien je er niks aan verandert) ziek wordt. Dit zijn vaak ziektes die in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten, diabetis, verschillende vormen van kanker maar ook verslavingen, neerslachtigheid, vermoeidheid en depressies.
Dan is er ook nog een groep mensen die uiterlijk gezien een gezond gewicht hebben en niet zwaar zijn maar dit wil niet automatisch zeggen dat ze echt gezond zijn. Dun zijn of op gewicht zijn wil niet zeggen dat je gezonder bent dan mensen met overgewicht. Onderzoek heeft bewezen dat dit niet het geval is.

MRI scans van meer dan 800 dunne mensen hebben uitgewezen dat mensen die dun zijn in werkelijkheid veel opgeslagen vet rond hun vitale organen hebben (visceraal vet). *Visceraal vet is veel gevaarlijker dan het oppervlakkige onderhuidse vet (subcutaan vet). Het kan diabetes type 2 en hart- en vaatziekten veroorzaken. Volgens onderzoeker Dr. Jimmy Bell hebben zelfs mensen met een normale BMI 50% kans op een veel te hoog percentage visceraal vet. Dun zijn is in deze gevallen absoluut niet gezonder dan dik zijn. Als we emotioneel en lichamelijk in balans willen komen en blijven gaan we ervoor zorgen dat we gezond zijn en gezond eten. Dit geldt voor mensen die overgewicht hebben maar ook voor mensen die op gewicht zijn maar inwendig bijvoorbeeld veel vet rond hun vitale organen hebben.

Een gezonde leefwijze volgen wil niet zeggen dat gezond eten niet heerlijk en smakelijk kan zijn. Door een gezonde leefwijze verwennen we ons lichaam door minder afvalstoffen in te nemen waardoor wij ons energieker voelen.
Door metaal te ontspannen kan het lichaam zonder stress leven.
Door fysiek te bewegen blijft het lichaam in conditie.
De cirkel is dan rond. Je hebt energie, je voelt je lekker in je lichaam en krijgt de juiste brandstof binnen waardoor het lichaam zijn energie niet hoeft te geven aan het afvoeren van afvalstoffen.

Een nieuwe leefstijl bereik je niet in een week daar heb je een redelijke tijd voor nodig. Om deze leefstijl je eigen te maken is het noodzakelijk om stap voor stap dit in je dagelijkse leven te integreren. Wij begeleiden je hierin zodat je de rest van je leven je energiek, gezond en levenslustig voelt.

Wilt je meer informatie of een afspraak maken bel of mail ons.
Wil je nadere informatie over de begeleiding kijk dan op de link hieronder.
-Training In balans zijn- voeding. Hoe jij je voelt is wat je eet.