Mediteren

Wat is mediteren? Mediteren is jezelf, je lichaam, gedachten en geest geheel ontspannen en tot rust brengen.

Mediteren is een heerlijke manier om je hoofd en lijf tot rust te krijgen. Wie kent dat niet, je moet nog zoveel doen en je heb te weinig tijd. Hier alleen al word je moe van  in je hoofd waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Om alles op een relaxte manier uit te kunnen voeren, is het bijna een noodzaak om eerst rust in je hoofd te krijgen. Wie rust in zijn hoofd heeft, heeft automatisch rust in zijn lijf. Hierdoor kan je de werkzaamheden allemaal zonder druk uitvoeren.
Door meditatie komt je lichaam en geest geheel tot rust waardoor het lichaam zich kan herstellen en opladen en de geest zich kan ontwikkelen. Dagelijkse meditatie van 10 minuten, tot 2 x per dag 10 minuten, tot een half uur doet wonderen voor je lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Tijdens meditatie zijn je lichaam en geest zo ontspannen dat beide zich kunnen herstellen van eventuele schade die is aangedaan en voorkomt dat het zich verder kan ontwikkelen.

            

Hoe kan ik mediteren?
Mediteren kan je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door:
- Dagelijks een wandeling te maken waardoor je de beslommeringen van de dag van je af kan laten vallen.
- In de natuur stil zitten en genieten van alles om je heen.
- Je concentreren op je ademhaling en doordat je je concentreert worden je gedachten stilgezet waardoor je lichaam gereguleerd wordt door je ademhaling.
- Door het gebruik van een mantra, dit is een gekozen woord/klank die je steeds in je gedachten herhaald. Door deze steeds te herhalen worden je gedachten stilgezet.
- Door een geleide fantasie. Dit doe je met een begeleider of met een cd, waarmee er een verhaal verteld wordt. Hetgeen er wordt verteld, beeld je je in waardoor je bijvoorbeeld naar een rustige, waardevolle plek wordt geleid. Dit heeft het effect dat je lichaam zich geheel kan ontspannen.
- Bewegende meditaties als Chi Neng® Qigong of T’ai Chi dit zijn opeen volgende oefeningen die steeds voor een bepaalde periode worden herhaald.
Naast deze technieken zijn er nog meer. Zoek degene die het beste bij je past.